Saturday, March 23, 2013

Mytologiasta yleisesti: Edenin puutarha ja Κέρβερος


Tälle vaihtoehtona on Raamatussa kaksi toisistaan poikkeavaa luomisjärjestystä. Uteliaisuuttani kysyn teulta, että kumpi Moos kirjoissa oleva luomisjärjestys on totta?
Luku 1. -eläimet luotiin ensin?
Luku 2. - ihminen luotiin ensin?
Jompikumpi luku toki on siis puutaheinää, mutta jos sen "oikeamman" valinnan voisi perustella hyvin?
Tällaisissa asioissa perustelen näkemystäni Raamatun elämänkatsomusopista enkä suoranaisesta virheettömästä Jumalansanasta, kun näitä ristiriitoja on kirja pullollaan.
Κέρβερος 4.3.2013 23:38 palstalla JUMALA I Nykyään suomi24.lestadiolaisuus.lestadiolaisuus


kerberos on Kreikan ja Rooman mytologiassa "helvetin koira" ja se kuvataan yleensä kolmipäiseksi.

Koiran jokainen pää syö vain elävää lihaa, joten vain kuolleet sielut pääsevät.Hadekseen. Kukaan ei pääse sieltä ulos, siitä Κέρβερος pitää äristen huolen!

Linkin kuvassa on Jeesus Nasaretilaisen ajalta roomalainen marmoriveistos, jossa kerberos istuu manalan jumala Hadeksen jalkojen juuressa.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:RomanCerberus.JPG

Κέρβερος on siis kreikkalaisen jumaltaruston eli mytologian hahmo, "helvetin koira" englanniksi "hellhound". Voimme tietenkin sanoa, että myytit ja kansojen mytologiat ovat puutaheinää, jolla ei ole mitään merkitystä.

se on paha virhe ja osoittaa ajattelun ahtautta, kapeutta, kyvyttömyyttä lentää mielikuvituksen siivin ja nurkkautumista pieneen kulmaan ihmiskunnan rikkaassa kulttuurihistoriassa ja nykypäivässä.

läps läps! siis

myyttiset hahmot eivät ole vain menneisyyttä, vaan ne ovat tämän päivän todellisuutta, hyvin tärkeitä ja vaikuttavia ei vain viihdemaailmassa vaan politiikassa, sodassa ja rauhassa, maailmantaloudessa.

Harry Pottery
voimme sanoa että "pyh, typeriä noitatarinoita, taikuutta, lasten satuja..."

emmekä käsitä, mistä syystä koko maailma on juossut lukemaan näitä nykyajan myyttejä, lapset ovat aivan innoissaan ja kirjoista tehdyt elokuvat lyöneet kaikki katsojaennätykset myös Suomessa.

tai Tarina Sormusten Herrasta, tai Batman tai Superman tai ...

ei siis vain kulttuurin rikkautta, leikkiä ja satuja, vaan todellista rikkautta - myyttinen Avatar elokuva tuotti lähes kolme miljardia dollaria, 2,782.3 tarkkaan ottaen vuonna 2009 ja Harry Potter lähes puolitoista miljardia dollaria vuonna 2011.

ei mikään leikin asia myytti siis.

otan oman nimimerkkisi esimerkiksi siitä, miten puhuttelevia myytit ja tarut voivat olla.

Etenkin Kreikan tarustossa on niin syvällisiä kertomuksia, että Sigmund Freudista alkaen nykyajan johtavat psykiatrit käyttävät niistä otettuja termejä ammatissaan - esimerkiksi oidipus kompleksi, kun kasvava poika tahtoo surmata isänsä ja ottaa äitinsä vaimokseen. Freudin mukaan useimmat meistä käyvät sen normaalisti läpi....

nyt siis kerberos, ja näemme käytännössä, miten mieliinpainuva, unohtumaton, myyttinen kertomus voi olla

(voimme testata ja jos ei nyt tule mieleen Herkuleen uroteot, tämän luettuamme kuukauden päästä varmaan suurin osa meistä edelleen muistaa tarinan, se takertuu muistiin)

Mykenen Tirynsin kuningas Eurystheys (en suomenna nimiä, koska en osaa) ja Herkules (eli Herakles) olivat serkkuja, molempien isoisä oli kuuluisa Perseus.

Zeus ja vaimonsa Hera riitelivät, kumpi näistä miehistä on väkevämpi - Heran mielestä Eurystheys ja Zeuksen mielestä Herkules. Hera oli aiemmin vihan puuskassa lähettänyt hulluuden hengen Herkulekseen, jonka alla tämä oli murhannut kaikki kuusi lastaan. Hulluuden väistyttyä hän oli murheissaan teostaan. Delfoksen oraakkeli neuvoi Herkulesta menemään serkkunsa, kuningas Eurystheuyksen palveluun 12 vuoden ajaksi ja tekemään, mitä ikinä tämä häneltä vaatii.

Kuningas käytti tilaisuutta hyväkseen, ja asetti serkulleen toinen toistaan mahdottomampia ja hengenvaarallisempia tehtäviä - Mission Impossible niin sanoeksemme.

Tästä tulevat Herkuleen kaksitoista urotekoa.

Niistä viimeinen ja vaikein liittyi kerberokseen :-)

Kuningas sanoi Herkulekselle, että tämän tulee mennä ilman aseita Tuonelaan, Haadeksen valtakuntaan, ja tuoda sieltä kolmipäinen hurja kerberos hänen nähtäväkseen! Näin tehden hän vapautuisi myös omien lastensa murhan taakasta.

Mission Impossible indeed ja toivomuksena varmaan oli, ettei serkkupoikaa enää koskaan ikinä milloinkaan näkisi.

Päästäkseen asiassa eteenpäin, Herkules vaelsi Kreikan Eleusikseen 18 km länteen Ateenasta. Siellä oli vuosittain suuret uskonnolliset juhlat - eräänlainen pääsiäinen, jossa kohdattiin kuolema ja herättiin taas eloon. Herkules tahtoi siellä oppia mysteereistä miten Tuonelaan mennään ja sieltä tullaan takaisin elävien joukkoon.

Aivan Kreikan eteläkärjestä, Cape Matapan nimisestä paikasta, Herkules löysi sisäänkäynnin Tuonelaan. Pallas Ateena jumalatar ja jumalten viestintuoja Hermes auttoivat häntä, niin että hän onnistui pääsemään sisään. Pian hän tuli siellä Kuoleman virralle (Styx), ja sai hurjasti uhkaillen Kharonin, lautturin, kuljettamaan itsensä sen yli.

Manalan kuningas Hades oli pelastanut vaimonsa Persephoneen murhayrityksestä. Hän oli kutsunut syylliset, Theseuksen ja Pirithouksen, pitoihin muka juhlimaan. Mutta kun he istuivat tuoleilleen, ne olivatkin "unohduksen tuolit" ja miehet jäivät niihin jumiin.

Herakles kiskoi käsivoimin Theseuksen irti tuolista ja tämä vapautui. Sen sijaan kun hän yritti ottaa myös Pirithouksen, tuli maanjäristys ja homma jäi kesken - jumalat olivat päättäneet, ettei tämä mies, joka himosi jumalatarta vaimokseen, saanut vapautta. Herkules kiskaisi Theseuksen niin reippaasti irti tuolista, että osa lantion seudustaan jäi siihen kiinni (tästä syystä ateenalaiset miehet ovat niin kapealanteisia).

Herkules jatkoi matkaansa Manalassa kunnes saapui sen kuningas Hadeksen luo ja pyysi saada ottaa kolmipäisen kerberos-koiran lainaksi mukaansa.

Kuningas suostui sillä ehdolla, että Herkules saisi koiran hihnaan ilman mitään aseita. Minkä hirmu vahva mies sitten tekikin ja palasi Kerberos hihnassaan Tuonelasta elävien ilmoille, ja astui kuningas Eurystheuksen valtaistuin saliin.

Vaan kuningas kauhistui aivan tolaltaan nähdessään Herkuleksen taluttaman kerberoksen, ja hyppäsi suureen saviruukkuun sitä piiloon. Kuningas pyysi Herkulesta viemään kerberoksen takaisin sinne, mistä sen oli tuonutkin ja sanoi, että kaikki 12 urotekoa on nyt tehty.

Pariisissa on Louvren museossa erittäin arvokas Etruskien tekemä maljakko, johon on maalattu tämä tapahtuma. Ruukku on tehty noin 525 ennen Kristuksen syntymää.

Siinä näemme vasemmalla ensimmäisenä urotekonaan surmaamansa Numa-leijonan nahkaan pukeutuneen Herkuleksen taluttamassa hihnasta kolmipäistä kerberosta, jonka kehossa on sähiseviä käärmeitä. Kuvan oikealla puolella on pahoin säikähtänyt kuningas Eurystheus piilossa ruukussa.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Herakles_Kerberos_Eurystheus_Louvre_E701.jpg

Tämä on esimerkki antiikin Kreikan mytologiasta, myyttisestä kertomuksesta Herkuleen 12 uroteosta ja Κέρβερος koirasta.

Kertomus on laajalti tunnettu antiikin maailmassa, myös roomalaiset sitä kertoivat, ja nykyajan ihmisille Herkules sana on tuttu kautta maailman.

kerberos on tietokoneiden maailmassa portteja suojeleva tiedonsalaus ohjelma, eikä sen ohi helposti pääse hakkeritkaan.

kerberos ei ole saapunut Suomeen asti, vaikka Kalevalassa kyllä tunnetaan Tuonelan virta - Kreikan styx tulee Pohjanmaalle Bysantin kautta ja on alunperin Niili, jonka yli lautturit veivät kuolleet virran länsipuolelle kuolleitten maahan.

mutta kerberos saattaa olla skandinavian mytologiassa tunnettu kauhia koira helvetin vartija nimeltä Garmr.

molempien koirien nimien taustalla voi olla proto-indo-eurooppalainen sana ger, joka matkii koiran murinaa.

Saatat nyt jo tuhahtaa, että mitä nämä vanhat tarut muka merkitsevät, puutaheinää.

Eihän nykyään kukaan usko tuonelan jokiin ja hadeksiin ja lauttureihin tai että joku Orfeus voisi soitellen mennä Manalaan hakemaan rakastaan.

Vaan odotappas. Tämä asia on niin järisyttävä, että kymmenet miljoonat ihmiset ovat kuolleet sen takia väkivaltaisesti vain joku aika sitten maailman kauheimmassa sodassa.

Kyse näet ei ole ratiosta, järjestä, vaan siitä, mitä ihmisen sydämessä asuu.

Annas kun kerron.

Κέρβερος on suhteessa 1000-luvun taitteesta Skandinaviasta tunnettuun Garmr koiraan, joka on sidottuna Gnipahellir luolaan.

Asia on hiukka monimutkainen, enkä rupea sitä tässä nyt purkamaan, voimme keskustella toisaalta kreikkalaisen pakanuuden ja toisaalta kristinuskon vaikutuksesta Pohjoismaiden myytteihin toisemman kerran. Kyseessä on joka tapauksessa maailmankuulu Islannin Edda runoelma, skandinaavien Kalevala.

Lyhyesti kooten viikingit ja jälkeläisensä odottivat aivan hirveää maailmanloppua, Ragnarök.

Se on niin kauhia, että siellä suuret jumalatkin tuhoutuvat, Odin, Thor, aasat kaikki, eikä mitään jääkkään, liekeissä ja maanjäristyksissä ja taisteluissa koko maailma uppoaa syvyyksiin.

Tässä lopunaikojen taistelussa, norskien Harmageddonissa, Garmr koira pääsee luolastaan irti ja käy itse pääjumala Odinin kimppuun. Taistelu on hurja, mutta Garmr nielee Odinin ratsuineen päivineen ja jumalten kuningas tuhoutuu Ragnarökissä.

Eli aikamoinen koira.

Ruotsissa on Linnköpingin Ledbergin kirkon alueella kivipaasi, joka kuvaa maailmanlopun tapahtumia.

Linkin kuva on yhdistelmä, jossa tuo arvokas riimukivi näkyy eri suunnilta. Oikealla Odin taistelee Garmr koiran kanssa ja on juuri joutumassa sen kitaan.

Ledbergin kivi ajoitetaan 1100-luvulle ennen piispa Henrikin ja kuningas Erikin ristiretkä pakanalliseen Suomeen.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ledbergsstenen_20041231.jpg

riimukivestä kerrotaan ruotsiksi
http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96sterg%C3%B6tlands_runinskrifter_181

No, porukat alkavat jo hermostua ... missä pihvi?

no pihvi on siinä, että viikinkien jumaltarut ja myytit ovat yhteydessä saksalaisiin tarustoihin.

kerberos ... garmr koira ... ja maailmanloppu Ragnarök ovat aineksia Nibelungen tarussa Götterdämmerung (Jumalten tuho)

Richard Wagner sävelsi neljän oopperan sarjan Der Ring des Nibelungen, joka oli Adolf Hitlerin ja natsien mielimusiikkia.

Sillä "Saksan nousu" eli Kolmannen valtakunnan nousu, sisälsi vahvan mytologisen aineksen, jossa Nibelungen tarinat, Valkkyyrit ja jumalat, olivat hyvin keskeisessä asemassa.

Emme itse asiassa pysty ymmärtämään Hitlerin Saksan nousua ja puhtaan indo-eurooppalaisen arjalaisen rodun roolia Toisen maailmansodan kauheissa lieskoissa ilman näitä myyttejä.

eli aikamoinen koira tämä kerberos.

Jos olet jaksanut tähän asti asiaa seurata, ymmärrät paremmin, kun sanon, että myytit ovat valtavan väkevä kieli, jolla puhutella ihmistä.

Edenin puutarha on myytti.

Minkäs teemme.

Mutta sanon, jos Pyhä Henki tahtoo Raamatun alkulehdillä jo puhutella ihmistä myyttien kielellä, niin Hän tekee just mitä tahtoo.

Itse asiassa näemme, että myytti Edenin puutarhasta on vielä paljon väkevämpi ja puhuttelevampi ja vaikkuttavampi kuin Kolmannen valtakunnan kansallis-sosialisteja inspiroineet Nibelungen laulut tai suomalaisten kansallistunnolle niin ratkaisevan tärkeä Kalevala, jota ilman emme ehkä olisi itsenäinen kansa tänään.

Joku ehkä sanoo "miten niin paratiisi on myytti ... johan menee jumalatotmaksi"

siellä on Hyvän ja Pahan tiedon puu. Ei mikään tavallinen hedelmäpuu

siellä on Elämän puu. Ei mikään tavallinen hedelmäpuu

siellä käärme kävelee ja puhuu viisaita. Ei mikään tavallinen käärme

siellä Eeva tehdään Adamin kylkiluusta. Ei mikään tavallinen syntymä

... ja jos nämä mytologiset ainekset eivät riitä niin kysyn, missä on Edenin puutarha?

oletko käynyt, nähnyt jonkun Irakissa tai Syyriassa siellä TV dokumenttia kuvanneen, kun se jossain Eufratin ja Tigriksen tuntumassa on?

mihin Edenin puutarha joutui Vedenpaisumuksen aikaan?

... kyllä se on myytti, mutta ei mitään puutaheinää, vaan sellaista Jumalan puhetta ihmiselle, josta on oksat pois

tarkoitukseni on tämän lyhyen johdannon jälkeen esitellä Edenin puutarhan taustaa Lähi-idän muinaisessa mytologiassa.

toivon, että Κέρβερος auttaa keskustelussa pääsemään eteenpäin Raamatun ymmärtämisessä, luomisen asioissa, ja erityisesti siinä, kuka on ihminen.

minua potuttaa täällä toisinaan näkyvä pikkumainen näpertely ja kähistely

avataan pellit

sillä olemme tekemisissä itse Jumalan Sanan kanssa

Rukoillaan yhdessä myös hyvää johdatusta Raamattua tutkiessamme.

No comments:

Post a Comment