Saturday, March 23, 2013

Onko JH Mooses itse?Ensimmäisen, Toisen ja Neljännen Mooseksenkirjan runkona ovat ns. Jahvistin (J) kirjoitukset, joissa kerrotaan tapahtumia maailman luomisesta aina Siinain vaelluksen lopulle asti, kun ollaan Luvatun maan rajoilla.

Raamatussa ei kerrota nimeltä, kuka on kirjoittanut Viisi Mooseksenkirjaa - nimi tulee kirjojen päähenkilöstä, joka on kansanjohtaja ja lainantaja Mooses.

Viidennen Mooseksenkirjan lopussa kuvataan Mooseksen kuolema Nebon vuorella nykyisen Jordanian alueella Kuolleen meren itäpuolella. Ei hän omasta kuolemastaan kirjoittanut.

Kuten olen kertonut, tieteellisessä tutkimuksessa on kovin pohdittu JH kirjoittamisen ajankohtaa, toiset sanovat kuningas Salomon aikana 900-luvulla ennen Kristuksen syntymää, toiset sanovat että vasta Persialaisajalla Esran ja Nehemian aikaan 400-luvulla eKr.

Tutkijat myös riitelevät kovin JH:n kirjoituksen sisällön määrittelystä ja koko klassisesta lähdeteoriasta, joka oli 1870-luvulla sellailnen shokki Länsimaiselle ihmiselle. Onko lähteitä neljä, J,E,P ja D, miten ne suhtautuvat toisiinsa, onko joku kasannut Pentateuksin näistä lähteistä kooten vai onko ytimen ympärille kasvanut myöhempää tekstikerrostumaa.

En ole pätevä sanomaan näistä sen kummempaa kevyellä kansanomaisella kirjoittelullani. Korkeasti palkatut alan ammattilaiset näitä kysymyksiä työkseen jauhavat ja teorioista keskenään riitelevät yliopistoissa ja muissa korkeakouluissa.

Mutta tavallisen kansanmiehen näkökulmasta olen haistavinani tässä jotain Henkeä, joka herättää kysymyksen ... onko nimimerkki JH Mooses itse?

JH kirjakäärön sisältö olisi silleen kyllä mahdollinen, että kirja alkaa maailman luomisesta ja päättyy Luvatun maan rajoille aikaan, jossa Mooses kuoli.

Kirja on jokseenkin yhtenäinen näkemyksiltään, ja kertoo Mooseksen hyvin läheisestä suhteesta Herraan. Välillä ovat kavereita, välillä tappelevat ja joskus Herra meinaa Mooseksen kerrassaan surmata.

JH kirjoittaa varsin intiimiäkin asiaa Mooseksen elämästä ja ajatuksista ja keskusteluista Herran kanssa, aivan Siinain vuoreltakin asti, jonne Mooses meni yksin.

Kirjoittaa?

Nythän kirjoitustaito oli hyvin harvinainen, vaati noin 10.000 merkin tuntemista kirjoittaa hieroglyfeillä tai kiilakirjoituksella. Mooses toki sai koulutuksen Egyptin hovissa ja varmaan osasi hieroglyfejä ja Egyptin kieltä. Mutta JH on kirjoitettu heprealaisten omalla kielellä, ei egyptiksi. (Vaikka Mooseksen nimi onkin egyptiä, mss, synnyttää, kuten Tut-mss Tuthmoses, Tuth jumala synnyttää tai Ra-mss Ramoses Ra jumala synnyttää eli Ramses)

Mutta tässä on yksi juttu.

Sumerilaiset kirjoittavat ihmiskunnan historiassa ensimmäisen kerran ja pian sen jälkeen egyptiläiset.

Mutta KIRJAINKIRJOITUS keksitään Siinailla Mooseksen aikoihin eli pronssikauden lopulla. Joku sai päähänsä, että Egyptin hieroglyfeistä voidaan yksinkertaistaa äänteiden merkit - ei tarvita kuin alle 30 merkkiä, jotta hepreaa voidaan kirjoittaa.

Kirjainkirjoitus leviää heprealaisten maailmasta sitten foininkialaisten kautta kreikkaan ja koko maailmaan - englantilainen koululainen opiskelee "alfabet" joka sana on heprean ekat kirjaimet alef,bet
Kreikkalaiset aakkoset myös alfa beta gamma delta heprean alef bet gimel dalet...

Eli Mooses ja kumppaninsa ovat kyllä voineet kirjoittaa Siinain autiomaassa tekemällä nahkakääröjä ja tussaamalla niihin luonnonmusteella tekstiä, käyttäen arkaista heprean aakkostoa.

Olisko ukolla ollut siihen aikaa Siinailla, kun jatkuvasti oli huolta porukoista, mistä vettä, mistä lihaa, mistä leipää, miten pitää kansa kurissa?

No, JH kertoo että heprealaiset vaelsivat Siinailla neljäkymmentä vuotta.

Kyllä siinä jotain saa jo kirjoiteltuakin iltapuhteiksi.

Ulkonaiset puitteet siis on, aakkoset keksitään Siinailla tuohon aikaan, nahkaa paimen kyllä osaa käsitellä, ja JH kertomus alkaa alusta ja päättyy aikaan juuri ennen Mooseksen kuolemaa.

Sisäiset puitteet on myös siinä, että JH on hengellisesti yhtenäinen, näkee Jumalan ja ihmisen ja maan suhteen tietyllä tavalla (jos olisi monta JH kirjoittajaa, nämä näkemykset vaihtelisivat jaksosta toiseen)

Mutta kaikkein painavin argumentti on minusta JH kirjoituksen valtava vaikutus ihmiskunnan koko historiaan.

Tämän kirjoituksen laatija ei ole joku näpertelevä pikku-kirjuri, joka rapsuttaa aikansa kuluksi tarinaa nahkaan.

Ei

JH on majesteettinen henkilö, jonka näkökyky ylittää tavallisen ihmisen arkiset puitteet ja jonka sanoma on suorastaan jumalallinen.

Mooses oli poikkeuksellinen tapaus, Herra valitsi hänet tuomaan kansansa pois Egyptistä ja solmi hänen välityksellään Siinain liiton.

JH ei ole mikään pikkunen kirjuri ja sumerilaisten kaman kopsaaja ja varas, vaan väkevähenkinen nerokas ihminen, jonka vaikutus tuntuu tänään kautta koko maailman.

Oliko hän siis Mooses itse?

Tuskin yksikään vakavasti otettava Vanhaa testamenttia tutkiva tiedemies tai -nainen uskoo, että nimimerkki JH olisi Mooses.

Ajatus tuntuu aikamme ilmapiirissä aivan liian vanhanaikaiselta niin ettei sitä edes harkita (tietaaäkseni, en tosin paljon tiedä mitä tutkimuksen kentässä tapahtuu)

Mistä Siinailla kirjoittava olisi saanut käsiinsä Mesopotamian lähteitä. Itsekin kirjoitin alussa, että JH meni Jerusalemin kaupungin kirjastoon, ja sieltä löysi savitaulut vanhoista ajoista.

(teu sanoo, että Pyhä Henki ilmoitti asiat hänelle suoraan, eikä mitään savitauluja ole. Tämä ei pidä kuitenkaan paikkaansa, yhteydet Sumeriin ovat kiistämättömät)

Mistä Siinailla kirjoittava JH olisi saanut käsiinsä Abrahamin sukuhistoriaa, jossa on vahvasti Kuningasten kirjojen ja profeettojen jälkeisen ajan tuntua, niin ainakin on ajateltu.

No, olen tainnut mainita että savitaulu on poltettuna kivi. Kemiallinen vesi, sellainen jota nyt on Marsin kalkkikivissä huomattu, haihtuu poltettaessa ja savitaulu on erittäin kestävä - käytännössä ikuinen.

Kyllä niitä siellä aasin selässä on voitu kantaa, Mossen omaa pientä kirjastoa ajankuluksi, kun tuuli autiomaassa puhaltaa ja menossa on vuosi 24 Egyptistä lähdön jälkeen...

Onko nimimerkki JH Mooses itse?

Herätän kysymyksen, heitän keskusteluun joitain perusteita puolesta ja vastaan ja väistyn vasemmalle.

Ärsyttävää, eikö totta!

No comments:

Post a Comment