Saturday, March 23, 2013

Sumerin kuningaslista ja vedenpaisumusSumerilaiset on maailman ensimmäinen kansa, joka alkoi kirjoittaa muistiin suullista perimätietoa. Saamme heidän kauttaan näin ainutlaatuisen ikkunan ihmiskunnan aamuhämärään.

Jos eppäilet väitettäni, tutustu esi-dynastiseen Egyptiin, Hindus-joen kulttuureihin Intiassa, Keltaisen joen kulttuureihin Kiinassa ja mihin tahansa muinaiseen sivilisaatioon, joita ihmiskunnan parissa on noussut. Et löydä Sumeria vanhempaa!

Kiilakirjoituksella he savitauluihin painoivat ikuisiksi ajoiksi muistiin, mitä muistivat. Koska savesta lähtee poltettaessa siinä oleva kemiallinen vesi, ne ovat kuin kiviä. Monet taulut toki sirpaleina, mutta monet myös ehjinä.

Raamatun lukijoina meitä kiinnostaa tavattomasti, että maailman vanhimman kirjakulttuurin kaikkein vanhimmissa muistitiedoissa on kirjoitettuna tuhoisa vedenpaisumus.

Löydämme Vedenpaisumuksen Sumerin kuningaslistoista.

Sumerin kuningaslistasta on säilynyt useampia kiilakirjoituksella kirjoitettuja tauluja, joita suurina aarteina museoissa varjellaan ja joita ahkerasti sumerologit ja assyrologit tutkivat.

Vanhin savitaulu, jossa kuningaslista esiintyy, on saanut nimekseen Weld-Blundell kokoelman teksti 62 eli lyhyesti WB 62.

Englantilainen herrasmies Herbert Joseph Weld Blundell (1852–1935) oli aikansa matkaaja, purjehtija maailman merillä, joka oli kiinnostunut muinaisista kulttuureista. Vanhoja esineitä keräillen ja ostaen hän kulki Persiassa, Libyassa ja Etiopiassa.

Näillä matkoillaan hän hankki kiilakirjoitusta sisältävän esineen, Weld-Blundell prisman, jonka hän lahjoitti Oxfordissa olevaan kuuluisaan Ashmolean museoon.

Kärsivällisyyttä, arvon keskustelija.

Pane tämä tarkasti merkille - nyt puhumme totuutta niin hyvin kuin osaamme, emmekä tahdo mitään valhetta esitellä.

Puhumme olemassaolevasta aidosta esineestä, jota voit itse käydä katsomassa Oxfordissa tai katsoa prisman neljää sivua tästä kuvasta (tulee halvemmaksi kuin matka Englantiin ja käy nopsasti)

http://www.ashmolean.org/ash/faqs/q001/

Weld-Blundell prisma on noin 10 cm korkea ja sen neljällä sivulla on sumerilaisten kuningaslista kirjoitettuna kahdella palstalla.

Prisma löydettiin vuonna 1922. Se on alunperin Larsan kaupungista Sumerista, eteläisestä Irakista, ei kovin kaukana Abrahamin Urista. Se ajoitetaan 2100-luvulle ennen Kristuksen syntymää.

Mikäs tässä pienessä saven kappaleessa sitten on niin tärkeää, että kristityn Raamatun opetuslapsen pitäisi siitä tietää?

Siinä mainitaan Vedenpaisumus.

Metusalem...

Vedenpaisumuksen lisäksi sumerilainen kuningaslista on erittäin merkittävä Ensimmäisen Mooseksenkirjan ymmärtämisen kannalta myös toisella tavalla - kuninkailla on ennen vedenpaisumusta hyvin pitkä elinikä.

Vedenpaisumuksen jälkeen Sumerin kuninkaiden ikä alkaa laskea.

JH kertoo meille kirjoittamassaan kirjakäärössä Adamin ja Eevan lapsista, ja sieltä löytyy 900 vuotias Eevakin.

Samanlaisen - tosin vielä paljon pitemmän - ihmisten iän näemme Sumerin kuningaslistassa.

Laitan tähän seuraavaksi listan alusta vedenpaisumukseen asti. Alkuperäisestä WB 62 savitaulusta (prismasta, jossa on neljä savitaulua saman esineen eri sivuilla)

Listassa mainittu ensimmäinen pääkaupunki Eridug eli Eridu sijaitsee Tell Abu Shahrain nimisessä rauniokummussa Dhi Qar läänissä etelä-Irakissa.

Sumerilaiset käyttivät 60 lukujärjestelmää, jota me yhä käytämme kulma-asteita ja aikaa mitatassamme - minuutissa on 60 sekuntia, eikö niin?

Kuningaslistan numerot ovat sars (3600)

Sen lisäksi heillä oli ners (600) ja sosses (60).

Helppoa, eikö totta - yksi nerssi on kymmenen sossua ja yksi sarssi on 60 sossua.

Laitan listaan sulkeisiin, mitä nuo kuningasten hallitusajat olisivat meidän vuosissamme.

lähteenä taas wikipedia, josta saat paljon lisää tietoa asiasta ja pääset itseopiskelun alkuun. ei tarvitse nojata siihen, mitä minä tähän kirjoitan!
http://en.wikipedia.org/wiki/Sumerian_king_list

Sumerin kuningaslista ennen Vedenpaisumusta (WB62)

Kun kuninkuus laskeutui taivaasta, se oli ensin Eridugissa. Eridugissa Alium tuli kuninkaaksi ja hallitsi 8 sarsia (28,800 vuotta)

Alulim 8 sars (28,800)
AlaIngar 10 sars (36,000)

Sitten Eridug kukistui ja kuninkuus vietiin Bad-tibiraan (Tell al-Madineh)
En-men-lu-ana 12 sars (43,200)
En-men-gal-ana 8 sars (28,800)
Dumuzid, the Shepherd 10 sars (36,000)

Sitten Bad-tibira kukistui ja kuninkuus vietiin Laragiin (Larsa,Tell as-Senkereh)
En-sipad-zid-ana 8 sars (28,800)

Sitten Larag kukistui ja kuninkuus vietiin Zimbiriin (Tell Abu Habbah)
En-men-dur-ana 5 sars ja 5 ners (21,000)

Sitten Zimbir kukistui ja kuninkuus vietiin Shuruppagiin (Tell Fara)
Ubara-Tutu 5 sars ja 1 ner (18,600 years)

Sitten vedenpaisumus peitti kaiken alleen.

Sumerin Vedenpaisumusta edeltävät kuninkaat ovat arvoituksellisia, eikä heistä ole arkeologisia todisteita.

Tutkijat ajoittavat tämän ensimmäisen sumerilaisen dynastian Alulista Ubara-tutuun vuosiin 3500 - 2900 eKr.

Arkeologit ovat nimittäin löytäneet Sumerin kaupungeista selviä todisteita suuresta tulvasta, joka peitti etelä-Irakin alleen 2900 ennen Kristuksen syntymää.

Miten tämä näkyy Irakin rauniokumpujen kaivauksissa?

No, kun ollaan huolellisesti kaivettu monttuja riittävän syvälle, tulee vastaan vedenjättömaata, kerrostuma hiekkaa ja savea ja muuta, jonka alta sitten taas löytyy merkkejä rakennuksista ja asutuksesta.

Tälle varhaiselle kaudelle Sumerin historiassa ennen Vedenpaisumusta on annettu nimeksi Jemdt Nasr. Sille on ominaista kaunis koristeltu keramiikka ja hienostunut taide.

Ihmiskunnan ensimmäinen korkeakulttuuri, ensimmäinen kirjoituskulttuuri, huippulahjakkaita ihmisiä. Sinne pyhä Raamattu viittaa alkukertomuksissa.

Pariisissa upeassa Louvren museossa on näytteilä arvokkaana taideaarteena Jamdt Nasr kaudelle ehkä noin vuoteen 3000 eKr ajoitettu kalkkikivestä tehty härkä, joka löydettiin kaivauksissa Urukin kaupungissa (warka).

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bull_Warka_Louvre_AO8218.jpg

Tuon lähemmäksi Aatamin aikaa et juuri pääse taidetta ihailemaan!

Haluan vielä kerran korostaa, että nyt puhumme totta.

Tässä ei ole vain jotain mielikuvituksen tuotetta, satua ja tarinaa, vaan

- tässä on kyse oikeista paikkakunnista, joiden sijainti tiedetään ja voidaan vaikka Google kartasta katsoa koordinaattien avulla.

- tässä on kyse oikeista esineistä, joita voi käsin koskea, ja jotka ovat ihmeellisesti säilyneet ihmiskunnan aamuhämärästä meidän aikoihimme asti ja Jumalan hyvällä johdatuksella suojeltu museoiden holveissa poissa Irakin sodan tuhoista.

- tässä on kyse oikeista vuosiluvuista, joiden laskemiseen on käytetty monia erilaisia tieteellisiä menetelmiä ja historiantutkimuksen parhaita menetelmiä.

Aika, paikka, käsinkosketeltava esineistö.

Puhumme totuudesta, ja aivan suurenmoisista, iloisista ihmisen historian menneisyyden vaiheista, jotka tavattomasti rikastuttavat Raamatun tuntemustamme ja sitä kautta myös koko maailmanhistorian tuntemusta.

Jää koppiisi - tai lähde mukaan Jumalan Sanan seurassa maailman tuulisille merille - et sitä tule katumaan ja leukasi loksahtaa yhä uudelleen Raamatun ihmeiden äärellä.

Tämä on totuus (vaikka olisit kuinka jäykkäleukainen).

No comments:

Post a Comment